Naši sastojci

ŠTO JE TOLIKO POSEBNO U SAAZ HMELJU?

ŠTO JE TOLIKO POSEBNO U SAAZ HMELJU?

Već 175 godina proizvodimo Pilsner Urquell sa ista četiri lokalna sastojka: voda, žito, kvasac i Saaz hmelj. Iz tih jednostavnih početaka rođeno je revolucionarno pivo.

Svaki sastojak ima svoju važnu funkciju, ali Saaz hmelj je nezamjenjiv. Njegova jedinstvena karakteristika uvelike doprinosi tome da su okus i aroma Pilsnera odmah prepoznatljivi. Što Saaz hmelj zaista čini toliko posebnim?

Saaz hmelj ime je dobio po češkom gradu Saazu ili Žatec na češkom, gdje se ovaj hmelj i uzgaja. Pripada među samo četiri tipa „plemenitog“ hmelja na svijetu, što se odnosi na srednjoeuropski hmelj, koji je bogat aromom i slabe gorčine. Odabran je radije aromatični nego gorki hmelj zbog niskog udjela kiselina. Saaz hmelj se dodaje kasno u procesu kuhanja kako bi pivi prenio svoju posebnu aromu.

Hmelj je poput začina. Cvjetovi biljke hmelja daju pivu aromu, okus i gorčinu. Kvaliteta svakog piva uvelike ovisi o hmelju. Kada je Joseph Groll 1842. godine stvarao recept za prvi zlatni lager u svijetu, odabrao je Saaz hmelj zbog njegove delikatno začinske arome. Ulja u Saaz hmelju daju Pilsneru laganu biljnu esenciju dok visoki sadržaj polifenola pomaže u očuvanju piva, što je bilo posebno važno u vremenima prije široke upotrebe hladnjaka.

Naravno, nije bilo na odmet što se polja na kojima se uzgaja i bere Saaz hmelj nalazi samo oko sat vremena vožnje od mjesta gdje se proizvodi Pilsner Urquell. Čini se da su čak i u 19. stoljeću pivari znali važnost podrijetla i lokalnih sastojaka. Sav hmelj uzgojen je u Saazu i to je naša tradicija. Ovaj hmelj tražen je diljem svijeta zbog svojih posebnih svojstava. Iz tog razloga nismo morali tražiti dalje sastojke najviše kvalitete za naše pivo.

Joseph Groll je zauvijek promijenio svijet pivarstva, odlučujući koristiti Saaz hmelj. Jedinstvena ravnoteža okusa Pilsner Urquella, pomalo gorka i ne previše slatka, kao i njegova lagana, hmeljasta aroma učinili su pilsner stil lagera najviše cijenjenim i najviše konzumiranim tipom piva na svijetu. Nije ni čudno što Česi Saaz hmelj nazivaju „zeleno zlato“. Dakle, sljedeći put kada uživate u svježe natočenom Pilsner Urquellu, zahvalite malim zelenim cvjetovima hmelja iz malog grada Saaza u srcu Češke.